AZ EGYESÜLETRŐL

site_logo

A MAAE (Magyar Aikikai Aikido Egyesület) megalakulásának évfordulója alkalmából felelevenítünk néhány fontos állomást az egyesület és az Aikido nemzetközi és magyar történetéből.

 

Ueshiba Morihei, O-sensei, az aikido megalapítója, 1883-ban született. Többféle harcművészetben szerzett jártasságot – jujutsu, kardforgatás, lándzsavívás – nagynevű japán iskolákban, ám később kidolgozott saját harcművészeti rendszerére mestere, Takeda Sokaku daito-ryu technikája tette a legnagyobb hatást. Spirituális tudását, amely az Univerzummal való eggyé válás megvalósítására ösztönözte, részben mellette, részben Deguchi Onisaburo sintoista vallási vezető tanításai révén szerezte. Saját stílusát, amit eleinte aiki-budo, később aikido néven nevezett, eleinte hitetlenkedve fogadták, ám meggyőző erővel hatott, hogy számos korabeli neves harcművész hívta párbajra és mindannyijukat fölényesen legyőzte, méghozzá anélkül, hogy komolyabb sérülést okozott volna. Az aikido népszerűsége ettől kezdve rohamosan terjedt. O-sensei hat mestert küldött távoli országokba, hogy az új harcművészetet oktassák. Amint az aikido külföldön is jelentős számú követőre talált, az Ueshiba által alapított tokiói dojo vált az aikido nemzetközi központjává (Honbu). Az irányító testületet képező Aikikai Alapítvány 1945-ben alakult meg az 1940-ben létesült Kobukai Alapítvány átszervezésével, és 1948-tól már a japán kormány hivatalos elismerésével működött. O-sensei 1969-ben bekövetkezett elhunytától 1999-ig fia, Kisshomaru viselte a vezéregyéniségnek, az “utódnak” járó doshu címet, az említett év óta pedig az alapító unokája, Moriteru birtokolja. O-sensei e szavakkal távozott az élők sorából: “az aikido az egész világé”.

Magyarországon az aikidót Gollo Michel sensei honosította meg 1985-ben. Maroknyi számú tanítványa évről évre gyarapodott, míg végül a japán Honbu 8. danos nagymestere, Fujita Masatake shihan hazánkba látogatván elismerte és az Aikikai égisze alá vette a magyarországi aikido-tevékenységet.

A dan-vizsgáztatás mindvégig Fujita shihan ellenőrzése alatt zajlott, és az instruktorok első generációjának kialakulásával a dojók száma is növekedni kezdett. Gollo Michel sensei alapította meg 2002-ben a Magyar Aikikai Aikido Szövetséget, amelynek legjelentősebb szervezete az ugyanezen évben, Pivony Attila sensei által létrehozott Magyar Aikikai Aikido Egyesület.

Fujita Masatake shihan közvetlen személyisége, kellő alázata az élethez és az aikido gyakorlásához, valamint technikai tudása nagy hatással volt Pivony Attila senseire ami egy életre szóló kapcsolat kezdetét eredményezte. Fujita sihan tanítványává fogadta, így Pivony sensei több mint egy évtizeden át kísérte ukkeként (gyakorló partnerként) a hazai, a nemzetközi és japán edzőtáborokon és bemutatókon.

 

A Pivony sensei által megalapított Magyar Aikikai Aikido Egyesület célja az aikido népszerűsítésén túl a japán hagyományok és szellemiség megismertetése és a tradicionális O-sensei által megálmodott aikikai-aikido tanítása. Pivony sensei több mint tíz éven át minden évben Japánba utazott, hogy a legautentikusabb forrásból sajátítsa el az aikido technikákat és haza hozzon egy kicsit a Honbu (Japán Központi Dojo) légköréből.

Az aikido Magyarországon is egyre népszerűbb lett, a Magyar Aikikai Aikido Egyesület létszáma folyamatosan gyarapodott egyre több helyszínen folyt az oktatás köszönhetően a kemény, de jó hangulatú edzéseknek, az alapok és bázis technikák elsajátítására nagy hangsúlyt fektető oktatási módszereknek és a hagyományos Fujita sihan által is képviselt tradicionális értékek megtartásának.

A betévedő érdeklődők ízelítőt kaphattak egy hamisíthatatlan japán aikido edzés hangulatába. A tanítványok fejlődését az évente három alkalommal megrendezett egyesületi edzőtáborok, valamint a minden évben hazánkban szervezett nemzetközi szemináriumok is biztosították. Az edzőtáborok helyszínt adtak számos kyu és dan vizsga megszerzésének és sok izzadság és jókedv övezte a vízparti edzéseket.

Az elmúlt tizenöt évben egyesületünkben több száz aikidoka sajátíthatta el ennek a harcművészetnek az alapjait és összetett technikai fogásait. Legfiatalabb tagunk 3 évesen kezdte a gyakorlást előfordult, hogy egy családból egyszerre három generáció is látogatta edzéseinket és több 60 év feletti tagunk köszönheti egészségét és könnyed mozgását az itt elsajátított módszereknek. Nem egy olyan tagunk is akadt, aki miután belekóstolt az aikidoba életét Japánban folytatta.

Délutáni magán edzéseinken számos híresség próbálta elsajátítani az aikido fortélyait köztük Szervét Tibor és Hujbert Ferenc színművészek, akik a koncentrációjuk és az teherbírásuk fokozására is használni tudták az itt tanult technikákat.

 

2015 – ben három magyar aikido egyesület összefogásával megalakult az UHAAO (Egyesült Magyarországi Aikikai Aikido Szervezetek), amely megkapta az AIKIKAI elismertséget igazoló okmányt a Hombu – tól, ez által a jogot, hogy dan-vizsgákat rendezzen, Aikikai – fokozatokat biztosítson és nemzetközi edzőtáborokat szervezzen.

 

Napjainkban edzéseink a központi dojoban a Lurdy ház mellet az Emszt Kálmánné Siketek Sportcsarnokában zajlanak (Budapest Könyves Kálmán körút 28.). Edzéseinken szívesen várjuk mindazokat, akik érdeklődnek a szamuráj hagyományok, fegyverek és hatékony harci technikák iránt. Körünkben megízlelhető a hagyományos szamuráj értékrend, belecsöppenhetsz egy különleges közegbe, ami kimenekít a mindennapi rohanásból. Megtapasztalhatod a különbséget a közbeszédben keringő zavaros fogalmak és a jelenben is megélhető, és használható szamuráj értékek között.

Egyesületünk vezetője:

Senseiünk, Shidoin Pivony Attila Sensei Aikikai 6. dan több mint harminc éve foglalkozik harcművészetekkel. A judo, karate és kungfu után az aikidoban tudott igazán kiteljesedni, saját stílust alakított ki a tanult küzdősport technikákból bele vegyítve a thai box elemeit, így létrehozva saját harcművészeti stílusát, amit női önvédelemi órákon a mai napig tanít.

         Az aikido melletti elhivatottsága, a szorgalom és kitartás meg hozta gyümölcsét Shihan Fujita Masatake 8. dan Aikikai Aikido mester ukéjaként tíz éven át tanulta japánban az aikidot. 2002 – ben alapította meg a Magyar Aikikai Aikido Egyesületet, amelynek technikai vezetőjekén, az elmúlt években több száz tanítványt tanított 6 éves kortól 66 éves korig gyerekeket, felnőtteket, nyugdíjasokat, mozgássérülteket, vakokat és gyengén látókat, siketeket és harcművészeket egyaránt. Számos híresség is megfordult a keze alatt, többek között Szervét Tibor, Hujbert Ferenc, Lengyel Tamás, Rátóti Zoltán, Debreczeny Csaba, Szabó Sípos Barnabás, Tóth Auguszta, Hegedűs D. Géza, Gubás Gabi, Görbe Nóra, Singh Viktória, Ádok Zoli, Abebe Dániel, Batiz András, akik a koncentrációjuk és az teherbírásuk fokozására is használni tudták az általa tanított aikido és önvédelmi technikáka.

            Az RKSZ Police kiképzőjeként elsajátította és oktatja a fegyveres technikákat is. Tanítványai ezáltal megismerhetnek különleges kard, nunchaku, kés, bot, tonfa, pisztoly technikákat is.

Pivony_Attila_Sensei